14 Ocak 2014 Salı

Sarah Crossan - Nefes ( Breathe Serisi # 1) - [YORUM]

Orjinal Adı:  Breathe 
Seri Bilgisi: Breathe #1
GoodReads Puanı: 3.68 
Türkçe Yayın: Dex Kitap
Çevirmen: Serkan Göktaş



Nefes'i 2013 Ekim ayında almıştım ama ancak bu  hafta sonu okunacaklarımın arasına sıkıştırdım. Öncelikle kapaktan başlayım, keşke orjinal kapak kullanılsaymış diyorum. Neden mi? Çünkü kitabın içeriğine kesinlikle cuk diye oturmuş. 

Evet tür olarak distopya, bu tarz kitapları ayrı bir seviyorum, tek derdim çoğunluğunun young adult olması. Yaş itibariyle biraz büyük kalıyorum ama idare edeceğiz artık :D 
Nefes kahramanlarımız 16-18 yaş aralığındalar. Üç ana karakterimiz var. Quinn, Bea ve Alina. Bulundukları dünya "tükeniş"i yaşamış. Ağaçları yok ederek, denizleri kirleterek hayat kaynaklarından oksijeni tüketmişler. Nefes adı verilen kuruluş yapay oksijen sağlamış ve de dünyada "koza" adı verilen fanuslar yapmış. İnsanlar sınıflandırmaya tabi tutularak ona göre oksijen alması sağlanmış. "Asıllar" tabir yerindeyse oksijenin kaymak tabakasını alan kesim, "Yedekler" zar zor oksijen sağlayan endişeli kesim, bir de "Direnişçiler" Nefes'e karşı çıkan, insanları kendilerine mecbur bıraktığını düşünen,inanan kesim. Yaşam kaynağı olan oksijen çok ama çok az, paran varsa alırsın yoksa... Tahmin edebilirsiniz.
Kitabın başından itibaren anlatımlar bu üç kesime mensup olan Quinn, Bea ve Alina tarafından yapılıyor. Bir anlamda yaşananlara ilişkin her birinin düşüncesini, bakış açısını görebiliyoruz. Tekrardan konuya dönersek, Quinn ve Bea yakın arkadaşlar ancak Quinn asilken Bea bir yedektir ve kendisi/ailesi için gelecek kaygısı taşımaktadır. İki arkadaş Koza dışına turistik gezi yapmak isterken yolları Alina ile kesişir. Alina ise ailesini kaybetmiş bir direnişçidir ve Nefes'e karşı durmaktadır. Quinn'in Alina'ya ilgisi Bea'nın da Quinn'e ilgisi (aşk üçgenide geldi diye düşünmeyin, sadece kısa süreli üçgenimsi birşey diyelim :D ) Quinn ve Bea'nın Alina'nın peşinden gitmelerine ve farkında bile olmadıkları gerçeklerle karşılaşmalarını sağlıyor. Kitap hakkındaki genel düşüncem, oksijensizlik gibi farklı bir konuyu işliyor olsa da çevresel mesajlar veriyor olsa da sıradanın sadece bir tık üstünde kaldı şeklinde oldu. Aksiyonsuz bir kitap değildi ama benim için çok da harıl harıl okuyacağım heyecanın tavan yapacağı bir kitap olmadı malesef...

Değerlendirmem;


2.5 - Nerdeyse orta karar, idare eder

***

Oksijen dünyada en çok bulunan elementti ama bir gün tükendi. 
Tükenişten sonra hayatta kalmak isteyenler, şimdi nefes almak için para ödemek zorundalar. Peki ya ödeyemeyenler? Ya da her şeyin daha farklı olabileceğini düşünenler?

Üç genç bir gün, tüm yaşamlarını geride bıraktı...
Alina, değişimin gerçekleşeceğine inanan bir Direnişçiydi.
Quinn, hiçbir zaman hava için endişelenmemiş bir Asıl.
Bea ise her zaman hava için endişelenmiş bir Yedek.

Bir noktada kesiştiler ve hayatlarından çok daha fazlasını değiştirdiler.

Sarah Crossanın tüyler ürpertici ve kışkırtıcı hikayesi, daha güzel bir dünya hayaline dayanıyor ve cesur kahramanları umut, korku ve heyecanla savaşıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder